Beachvolley

Americano

Vad är Americano i Beachvolley?


Americano är en turneringsuppsättning av beachvolley som normalt spelas med icke-fixerade lag, och ofta fler deltagare än sex.


Innan du och dina beachvänner kan spela denna fantastiska form av beachvolley, låt oss först lägga ner lite grundläggande information om denna alternativa regeluppsättning.


Beachvolley är ett lagspel som spelas i dubbel, men normal Americano vinner deltagarna individuellt, inte som ett lag.


Den största skillnaden mellan Americano Beachvolley och Beachvolley är hur lagen är arrangerade för sina matcher och hur poängsystemet fungerar.


Istället för att spela på fasta lag kommer Americano-spelare att byta partner efter varje omgång. När alla matcher är över bör spelare ha spelat med alla andra spelare minst en gång.


Detta betyder också att när turneringen väl är slut kommer du att ha spelat mot alla två gånger.


Hur man spelar Americano Beachvolley


Låt oss börja med lite grundläggande information om denna roliga form av Beachvolley.


Hur många deltagare spelar i en Americano-turnering är Beachvolley?


Beachvolley spelas vanligtvis med dubbel; Americano ändrar inte på det. Du behöver några fler beachvänner om du vill testa att spela Americano!


Antalet deltagare bör vara delbart med 4 så att alla kan vara med i minst 1 lag och inte lämnas utanför. Om du till exempel vill spela på 2 banor behöver du 8 spelare.


Längden på en Americano Beachvolley-turnering


Ett vanligt upplägg är att turneringen spelas över 7 veckor med en match i veckan.


Det går dock att komprimerea spelet till ett tillfälle. Längden på en turnering beror då på antalet deltagare. Om du till exempel spelar non-stop med 7 andra deltagare kommer turneringen att pågå i ungefär 2 timmar.


Turneringar kan pågå i flera dagar beroende på ditt val och din klubbs regler. Innan du organiserar din Americano-turnering, se till att du har tillräckligt många deltagare.


Poängsystemet


Det finns två poängsystem i denna fantastiska version av Beachvolley.


Poängbaserat


Den första metoden baseras på hur många poäng varje lag har tjänat. Hur många poäng varje lag behöver måste man komma överens om innan den första matchen börjar.


I en poängbaserad Americano-turnering avgörs varje match genom att spela ett förutbestämt antal poäng (1 poäng per boll).


Låt oss säga att du spelar till 32 poäng. Om man spelar till 32 poäng per match kommer ett lag att serva fyra gånger och sedan byter serven till det andra laget.


Ett exempel på resultat skulle vara 17-15, detta betyder att spelarna i det vinnande laget tar vardera 17 poäng från matchen, och de förlorande spelarna tar vardera 15 poäng till sina totala poäng i turneringen.


Eftersom turneringar kommer att pågå i flera omgångar kommer en seger i den första omgången inte att vara en avgörande faktor, så kom ihåg att hålla dig skarp och att varje poäng räknas i denna version.


Set-baserad


Den andra metoden är som standardformen för Beachvolley. Varje match består av 3 set till 21 poäng. Poängen som enskilda spelare tjänar kommer inte att spela lika stor roll här, utan snarare antalet set de har vunnit.


Dock om oavgjort inträffar går man på poäng.


Vem vinner Americano?


För att vinna en Americano Beachvolley-turnering måste en individuell spelare ha flest vunna set(eller poäng) efter alla omgångar och matcher. Du kommer att vinna solo, oavsett om dina partners har gjort det bra.


Det betyder att det är viktigt att tjäna ett stort antal poäng för alla matcher, men varje spelare kommer så småningom att möta sina tidigare lagkamrater som motståndare.